Odgrzebujemy historię Wójtowa

W październikową niedzielę członkinie Stowarzyszenia spotkały się z redaktorem Radia Olsztyn Robertem Lesińskim.

Do wspólnych wspomnień zaprosiliśmy najstarsza mieszkankę naszego sołectwa Panią Ewę Rybicką. Tematem spotkania były wspomnienia o dawnych mieszkańcach Wójtowa oraz o wydarzeniach z czasów wkroczenia wojsk rosyjskich na teren Warmii. Pani Ewa opowiedziała nam o tragicznych wydarzeniach ostatnich dni wojny gdzie życie straciło wielu mieszkańców naszej wsi, w tym trzy mieszkanki, których rozpoczęty jest obecnie proces beatyfikacyjny. O Cecylii Grabosz, Gertrudzie Klimek oraz Agnieszce Drabińskiej można przeczytać historie na stronie naszej parafii (www.parafia.wojtowo.pl) .

Pani Ewa podzieliła się z nami tez wspomnieniami ze swojego dzieciństwa oraz o tym jak pamięta życie w Wójtowie czasach jej młodości. Z sentymentem wspominała dobre relacje, zażyłość i wzajemną pomoc sąsiedzką. Zależy nam bardzo na zebraniu wspomnień , materiałów oraz historii z życia mieszkańców żyjących w naszej miejscowości.

Panu Redaktorowi pokazaliśmy także miejsca pamięci i pochówku byłych mieszkańców. Po miejscu pochówku oraz o wydarzeniach związanych z tym miejscem opowiedziała nam i oprowadziła nas pani Elżbieta Balcerzak właścicielka działki, która wraz z mężem Antonim dbają o nie na codzień. pochówku. Na podstawie rozmowy przygotowywany jest reportaż, który będzie do wysłuchania na antenie Radia Olsztyn już wkrótce

Zapraszamy serdecznie wszystkich do włączenia się w nasza akcje „Ocalić od zapomnienia „ i pomóc odgrzebać naszą historię.