Podwieź sąsiada

Ruszamy z akcją POMOCY SĄSIEDZKIEJ
jaką mamy komunikację, każdy z mieszkańców Wójtowa wie. Że są prowadzone w tej sprawie akcje od kilku lat to tez wiadomo, na razie z marnym skutkiem. Jednakże cały czas „liczymy” na dobrą wolę Władz Gminy Barczewo.

W związku z nasilającymi się problemami z kursowaniem busików, jedna z naszych mieszkanek Ola Drzymała podpowiada jak możemy sobie nawzajem pomóc do czasu uruchomienia normalnego funkcjonalnego transportu publicznego.

Chciałam zaproponować inicjatywę społeczną „Podwieź sąsiada”.
W Wójtowie jestem kilka razy do roku, co zawsze wiąże się z korzystaniem z komunikacji miejskiej, która niestety nie funkcjonuje najlepiej. Na palcach jednej ręki mogę policzyć ile razy udało mi się czekać na okejkę mniej niż pół godziny. Ostatnio po półtorej godziny czekania, udało mi się dotrzeć do miasta (w międzyczasie napisałam maila do gminy informującego o wątpliwej skuteczności zapewnianego mieszkańcom transportu). Do rzeczy – stojąc na przystanku mijało mnie mnóstwo samochodów, w rzadko którym jechała więcej niż jedna osoba, co więcej większość z tych osób znam z widzenia z kościoła, czy ze sklepu, nikt się nie zatrzymał, mimo że wszyscy jedziemy w tym samym kierunku. Moją propozycją jest wzbudzenie empatii wśród mieszkańców Wójtowa wobec osób czekających na busy. Może kierowcy przejeżdżając przez Wójtowo i mijając busy na DK16 nie mają świadomości jak to rzeczywiście wygląda, że większość busów nawet nie zajeżdża do Wójtowa i osoby na przystankach czekają dosłownie w nieskończoność. Zazwyczaj są to młodzi lub starsi ludzie, co więcej osoby mieszkające obok nas, pomóżmy im! I tak jedziemy do Olsztyna, nawet wysadzenie takiej osoby na ul. Budowlanej jest zbawieniem, tam już jest transport miejski. Wykonałam nawet przykładowy „plakat”, który mogą państwo opublikować na facebooku. Mam nadzieję, że przyłączą się Państwo do tej inicjatywy.
Pozdrawiam
Ola Drzymała

Jedziesz w kierunku miasta lub wracasz zwolnij przy przystanku zabierz ze sobą sąsiada, sąsiadkę.

Jesteśmy jak najbardziej za popieramy zabieramy!!!